Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β'Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Συνετός), γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1939. Το 1959 μετέβη και εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, όπου εκάρη Μοναχός. Αφού χειροτονήθηκε Διάκονος το Νοέμβριο του 1961 και Πρεσβύτερος το Νοέμβριο του 1962 τοποθετήθηκε στο Σιναϊτικό Μετόχι Ζακύνθου μέχρι το 1972. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει μαθήματα και στη Νομική. Το έτος 1972 διορίσθηκε στο Σιναϊτικό Μετόχι των Ιωαννίνων. Τον Ιανουάριο του 1974 του ανατέθηκε η Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Πεντέλης.

Τιτουλάριος Επίσκοπος Δωδώνης εξελέγη τον Αύγουστο του 1976. Τον Αύγουστο του 1991 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη. Την 9η Ιουνίου 1992 επανεξελέγη παμψηφεί από την Αδελφότητα Ηγούμενος της Ι. Μ. Πεντέλης. Την 26.1.93 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου, Εθιμοτυπίας και Δημοσίων σχέσεων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και με εντολή του ιδίου -ως τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής- ανέλαβε την 31.8.93 τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της εμπερίστατης τότε αυτής Μητροπόλεως, μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτης Ζακύνθου.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β'
Συμμετέσχε σε πλείστες όσες επίσημες αποστολές σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Διοργάνωσε εξάλλου στην Ι. Μ. Πεντέλης ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις με θέματα θεολογικού αλλά και γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος (ναρκωτικά, ειρήνη, περιβάλλον, ιατρική, υγεία). Δημοσίευσε κατά καιρούς επίκαιρα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Την 25 Μαΐου 1994 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ζακύνθου. Ως Μητροπολίτης της γενέτειράς του αναπτύσσει πλουσιότατη και πανθομολογούμενη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, ενώ από το 1996 ως το 2003 προήδρευσε του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Δημοσίας Αντιλήψεως Ζακύνθου (Ο.Δ.Α.Ζ.), όπου άφησε αγαθή ανάμνηση κι έργο ουσίας.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β'Δυο ιδιαίτερα σημαντικοί και κορυφαίοι σταθμοί της πολυσχιδούς αρχιερατείας του στην τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου είναι :

α) η 12 η Νοεμβρίου 2000, ημέρα κατά την οποία τελέστηκαν τα Εγκαίνια της υπ’ αυτού ιδρυθείσης νέας Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου, όπου στεγάζονται Μουσείο-Σκευοφυλάκιο, Ξενώνας και Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και
β) το τετραήμερο από 22 έως 25 Αυγούστου 2003, οπότε, κατά τον θερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, αξιώθηκε να δεχτεί την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’ , ο οποίος λάμπρυνε την πανήγυρη και πολλές φορές εκφράσθηκε θερμότατα για τις σχέσεις του με τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε εκούσια και τον Μητροπολιτικό Θρόνο κατέλαβε ο σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.