Άγιος Διονύσιος – Ο Πολιούχος Ζακύνθου

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥΗ Εκκλησία της Ζακύνθου εόρτασε μέσα στο 1997 τη συμπλήρωση 450 χρόνων από την γέννηση και 380 χρόνων από την Μετακομιδή του Λειψάνου του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου από τα νησιά των Στροφάδων στην Ζάκυνθο. Στα πλαίσια του «Ετους Αγίου Διονυσίου», εκτός από τις πολλές και διάφορες διορθόδοξες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκδοτική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ηδη εκδόθηκαν πονήματα διαπρεπών συγγραφέων κι ερευνητών, που συμπληρώνουν θεματικά τα κενά της σχετικής βιβλιογραφίας.

Η όλη εκδοτική δραστηριότητα τελούσε υπό την αιγίδα του εμπνευστή του «Ετους Αγίου Διονυσίου 1997» Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ενώ την επιμέλεια είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα δύο πρώτα βιβλία, που κυκλοφόρησαν είναι γνωστά και περιζήτητα έργα , εξαντλημένα ήδη από παλιά και που τώρα, με την φωτογραφική ανατύπωσή τους, μπορούν να γίνουν κτήμα του κάθε ενδιαφερόμενου αναγνώστη και μάλιστα ερευνητή, διότι πλέον έχουν την αξία Πηγών.

«ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» Το πρώτο βιβλίο είναι το πολύτιμο σύγγραμμα του ιστορικού και ιστοριοδίφη Ντίνου Κονόμου (1918 – 1990) «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», (α’ έκδοση 1969), το σημαντικότερο – κατά κοινή ομολογία των ειδικών – σύγγραμμα, πού έχει ποτέ γραφεί γιά την ιερή αυτή Μορφή. Τη β’ έκδοση επραγμάτωσε η Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, την προλογίζει δε ο Μητροπολίτης του νησιού κ. Χρυσόστομος. Στον τόμο των 356 σελίδων προστέθηκε 16σέλιδο φωτογραφικό παράρτημα.

Κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση (Ιανουάριος 1999). Μετάφραση από την κ. Αριάδνη – Μαρία Βράϊλα.