Μονή Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά

Ναυάγιο


Μονή Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά Η περιοχή των Κρημνών (ή στα Γκρεμνά), στα ΒΔ της Ζακύνθου, τόπος επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, προκαλεί στον επισκέπτη δέος και ανάταση ψυχής.

Εδώ βρίσκεται και το παγκοσμίως γνωστό “Ναυάγιο” , ένα από τα επιβλητικότερα τοπία της Ελλάδας. Εδώ ιδρύθηκε το 1535 από τον Ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη η Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ασκήτεψαν κατά καιρούς επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως π.χ. από το 1549 έως το 1554 ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος, προστάτης Κεφαλληνίας), αλλά και ο Ζακυνθινός Θεολόγος και Δάσκαλος του Γένους Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος (1508-+1553). Το καθολικό της Μονής κοσμήθηκε το 1606 με τοιχογραφίες του Λουκά Ρωμανού, οι οποίες -δυστυχώς- δε σώζονται σήμερα. Ο ιδιόμορφος πύργος της Μονής άρχισε να χτίζεται το 1561 για την άμυνα των Μοναχών από τους πειρατές.

Σπουδαία και περιώνυμη υπήρξε η Βιβλιοθήκη της Μονής. Δυστυχώς, οι χειρόγραφοι Κώδικες του εκεί μονάσαντος Παχωμίου (οι οποίοι παρέμειναν πολύτιμη παρακαταθήκη μετά το θάνατό του στα Γκρεμνά), φυγαδεύτηκαν αργότερα από τον Βενετό Ναύαρχο Νάνι στην Ιταλία. Σήμερα (ατυχώς για μας) απόκεινται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και είναι γνωστοί στους επιστήμονες ως Νανιανοί Κώδικες.

Ήδη, με την πρωτοβουλία του άοκνου σημερινού Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β’ και με καθημερινή παρακολούθηση η Μονή ανασταίνεται από τη χειμέρια νάρκη της, τη λησμοσύνη και το βαρύ πέπλο των χρόνων. Τα έργα συντήρησης ή ανοικοδόμησης των ερειπωμένων κτιρίων προχωρούν ολοένα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τα διασωθέντα κειμήλιά της καταγράφηκαν και συντηρήθηκαν. Ο δρόμος από την Αναφωνήτρια και την Βολίμα ασφαλτοστρώθηκε από τον πρώτο καιρό της προσπάθειας, μηδενίζοντας έτσι την απόσταση από την μέχρι τώρα επίφοβη, επικίνδυνη και σχεδόν απρόσιτη σε αυτοκίνητα περιοχή. Τα κτίρια της Μονής ηλεκτροφωτίσθηκαν στο μεταξύ, ενώ διαμορφώθηκε άνετος εξωτερικός χώρος αναψυχής των επισκεπτών.

Παράλληλα, καταβλήθηκαν προσπάθειες (οι οποίες έχουν ήδη τελεσφορήσει) ώστε να επανδρωθεί το Μοναστήρι με Αδελφότητα Μοναχών, ούτως ώστε -εκτός από καλά συντηρημένος και ανακαινισμένος μουσειακός χώρος- να ξαναγίνει (ως άλλωστε αρμόζει) τόπος άσκησης, μοναστικό κέντρο και σημείο αναφοράς του νησιού μας, επανακτώντας την αρχαία του αίγλη και αναβιώνοντας τις ένδοξες ημέρες και τα “περασμένα μεγαλεία” των Κρημνών.

Τηλ. 26950 31298.

Σοβαρή και αξιοσημείωτη επιστημονική προσπάθεια έρευνας και ανάδειξης των ιστορικών δρώμενων της Μονής υπήρξε η περί την μορφή και το έργο του Παχωμίου Ρουσάνου εντρύφηση, η οποία έλαβε χώραν στη Ζάκυνθο από 9 ης έως 12 ης Οκτωβρίου 2003.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, συγκεκριμένα, διοργάνωσε Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Παχώμιος Ρουσάνος 450 χρόνια από την κοίμησή του (+1553)». Τριανταπέντε (35) πρωτότυπες Ανακοινώσεις έγκριτων και ειδικευμένων επιστημόνων «εκ περάτων» φώτισαν επαρκώς τη Μονή και την αθέατη ως τις μέρες μας προσωπικότητα του φωτισμένου εκείνου και ρακενδύτη εκκλησιαστικού Ανδρός, προγραμματίστηκε μάλιστα η επιστροφή όλων με νεότερα στοιχεία, επί του ιδίου θέματος, το 2008.

Πρόεδρος του Συμποσίου ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Γόνης. Μεταξύ των ομιλητών-εισηγητών ήταν οι: Κωνσταντίνος Τσικνάκης, Άννα Λαμπροπούλου, Μ. Γ. Βαρβούνης, Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Φώτιος Δημητρακόπουλος, Γεώργιος Τσουκνίδας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Δημήτριος Σοφιανός, Gerhard Podskalsky και Νικόλαος Π. Ολυμπίου.

Διοικείται από Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος